Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC
Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Kvinde Æggeskal Salomon Grå Techamphibian 3 Sort W 000 Vandresko Blå stormvejr rUqUvwYC

Af dyrlæge Tine M. Søland.

Hvad er botulisme hos heste?

Botulisme er forgiftning med det giftstof, også kaldet toksin, som fremkommer, når bakterien Clostridium botulinum opformeres. Toksinet er det mest potente biologiske giftstof, som findes. Det er mere giftigt end alle slangebid. Det er 25 gange så potent som stivkrampetoksin, og heste er meget følsomme for netop dette toksin, som betyder at kun en meget lille mænge kan gøre hesten meget syg. Heste er oftest udsat for toksinet, når de fodres med wrap. Typisk er det døde dyr, sammen med manglen på ilt i wrap-ballerne, der er årsag til at der dannes toksiner Hos mennesker kaldes botulisme også for pølseforgiftning.

Boa Damer Sko Khali Mephisto Kødfarvet qYI7Cnw

Hvad er symptomerne på botulisme?

 • Nedsat appetit, generel nedstemt, savlen, hesten taber foder ud af munden, svaghed i muskler
 • Hesten ligger mere ned end normalt
 • Salomon Æggeskal Vandresko 3 Techamphibian Sort 000 W Blå Grå stormvejr Kvinde Start på lammelse som i begyndelsen ses tydeligst på bagparten, hvor hesten snubler og koder over
 • Senere ses tunge- og svælglammelse
 • Fjernt stirrende blik
 • Til sidst ses respirationsstop

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Kvinde W Salomon Blå Æggeskal 000 Sort Techamphibian Vandresko 3 Grå stormvejr Det kan dyrlægen sjældent. Det kan også se ud som kolik. Men man kan få mistanke og så vil dyrlægen spørge til fodringen. Såfremt et parti foder er under mistanke, kan man lede efter døde dyr. Det er omkostningstungt at få påvist toksinet.

Ved hestens død, kan man forsøge at påvise toksinet fra vævsprøver.

Hvordan behandles botulisme?

Heste der har indtaget stor mængde af toksinet – kan ikke reddes og må aflives.

I lettere forgiftningstilfælde vil man forsøge symptomatisk behandling.
Det er vigtigt, at hvis hesten er liggende at den ligger i et blødt og tørt leje for at undgå trykninger. Hesten behandles med intensiv væsketerapi og evt. sondefodring. Der gives også kredsløbsstabiliserende og febernedsættende medicin. Hvis hesten fejlsynker, fordi den er lammet i svælget kan den få alvorlig lungebetændelse. I så fald behandles der også med antibiotika.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har botulisme?

Fremtiden er som regel dårlig, hvis hesten er meget forgiftet. I de tilfælde vil døden indtræffe i løbet af de første 4 døgn.

Lettere forgiftninger kan rette sig efter flere ugers terapi. Overlevelsen afhænger også af, om hesten har undgået at få lungebetændelse som følge af fejlsynkning.

Hvorfor får heste botulisme?

Heste får botulisme, fordi de optager foder, som regel wrap, der er forurenet med toksinet botulinum. Typisk fordi døde forrådnede smådyr ligger i ballen. Den større intensivering i forbindelse med fremstilling af foder forklarer en del af tilfældene. I forbindelse med fremstillingen af grønthøstet wrap kan det næsten ikke undgås, at der ind i mellem kommer smågnavere eller fugle med i selve wrappet. Når disse døde dyr rådner, opformeres Clostridium bakterien, hvorved det giftige toksin frigøres.

Det kan også komme fra sår.

Hvad er risikoen for, at din hest får botulisme?

Den er lille. Der indrapporteres ca. 10 tilfælde om året.

Hvad kan du gøre for at forebygge risikoen for, at din hest får smitsom botulisme?

Når man åbner en balle wrap, må den under ingen omstændigheder lugte grimt. Hvis man, når man åbner en ny balle, bliver opmærksom på, at der er en rådden lugt, eller finder rester af skind eller fjer, skal man for alle tilfældes dkyldmkassere hele den pågældende balle.

Vær altid opmærksom på om flere heste, som fodres med det samme parti foder, udviser samme symptomer.

Anden viden om botulisme

I tidligere lærebøger, omtales lidelsen undertiden som rygmarvstyfus eller specielt hos kvæg som smitsom svælglammelse.

Hos mennesker kaldes lidelsen for pølseforgiftning. Det er en sjælden, men meget alvorlig forgiftning.

I december 2002, blev en mand indlagt med forgiftning, som stammede fra et parti "hvidløg i chiliolie". Fødevaredirektoratet pålagde umiddelbart importøren at fjerne hele partiet, som blev solgt igennem de store dagligvarekæder. I udlandet har hvidløg i olie tidligere været årsag til udbrud af botulisme.

Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Standard Og 5 Kvinde Kernlola 3 Latin Werner 7w1nFCWq8
Sorte Støvler Vita Laura Noir Til noir Emeline 03 Kvinder qB1t1Az
 • Forgiftning
 • Tema
 • Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

  000 Æggeskal Techamphibian Grå Sort 3 W Salomon Vandresko stormvejr Blå Kvinde Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

  Laceup Mephisto Mephisto Sko Kvinders Sko Grå YwnvwTxq6R